Backup til eksterndisk: Tips og risikoer

Dont worry

Backup til eksterndisk: Tips og risikoer

Først og fremst vil vi rose deg for at du tar din bedrifts data på alvor, og ønsker å sikre disse. Alt for mange satser på at det skal gå bra, og løper en stor risiko med bedriftens verdifulle informasjon.

Vi snakker ukentlig med mange kunder som bruker eksterndisk for å sikkerhetskopiere bedriftens data.

Eksterndisk, derimot, er den mest risikable av backupmetodene og vi vil her gi deg:

Lesetid: Ca. 5 min.

Tre effektive tips til å drastisk redusere risikoen ved backup til eksterndisk:

1) Ikke ha eksterndisken i samme lokale som maskinen du sikkerhetskopierer.

Det er flere årsaker til dette. Brann, tyveri og vannskade er alt sammen uhell som fører til datatap. Det er lite vits å ha en kopi av dataene stående rett ved siden av maskinen når alt forsvinner. Da er du like langt.

I tillegg, dersom du har dataforsikring, krever de fleste forsikringsselskaper at dataene skal «ut av huset» minst en gang / uke. Dette må du kunne dokumentere, ellers risikerer du avkorting i forsikringssummen, eller at det blir ingen utbetaling.

2) Bruk to forskjellige disker.

Eksterndisker kan gå i stykker, spesielt når de blir flyttet mye rundt på. Vi anbefaler derfor å ha to separate disker som du kjører backup på annenhver dag. Dersom en går i stykker samtidig som du opplever datatap, vil du redusere det potensielle datatapet.

Bruker du et NAS (en lagringsstasjon på kontoret), sørg for at dette har noen form for RAID så du ikke taper data ved et evt. diskkræsj.

3) Koble fra backupenheten når det ikke tas backup.

Enten du bruker NAS, eksterndisk, minnepinne eller et annet medium, og ikke tar den ut av lokalene, bør du kun ha denne tilkoblet når du tar backup. Det blir litt mer tungvint, men av god grunn:

Dersom dere får et kryptovirus vil dette ikke bare låse ned filene på datamaskinene, men også alle enheter som er koblet til via USB, nettverk eller andre tilkoblingsmuligheter. Dersom du har backupdisken din tilkoblet på dette tidspunktet, vil kryptoviruset også låse filene på denne og alternativene er få, annet enn å betale løsepenger.

OBS: Dersom du har fått kryptovirus og har backup på en eksterndisk som ikke er koblet til, IKKE koble til disken før du er 100% sikker på at viruset er tatt hånd om. Vi har ved flere anledninger hørt om at kryptoviruset «ligger og venter», og når eksterndisken blir koblet i, slår det til og krypterer ned filene på denne. Isteden, prøv å f.eks. sette inn en minnepinne / minnepenn med én enkelt fil på og la denne stå koblet i en halvtimes tid. Dersom kryptoviruset fremdeles er aktivt, vil du se at filene på minnepinnen også blir låst. Blir de ikke låst, kan dette være et tegn på at kryptoviruset ikke lenger er aktivt.

Vi vil fremdeles anbefale å:Vi vil fremdeles anbefale å:
a) Legge over backupfilene på en annen maskin som ikke har vært infisert, for sikkerhets skyld.

b) Kjøre en full nyinstallasjon av Windows og alle programmer dersom du har vært utsatt for kryptovirus, før du henter tilbake data.

Prøv online backup med skysikring kostnadsfritt og uforpliktende i 3 uker:

Jeg vil lese om tilbudet

Oppsummering

Vi håper denne artikkelen har vært til hjelp.
Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev for å få rykende ferske artikler med tips og triks til en tryggere IT-hverdag.

Neste artikkel vil handle om de største fallgruvene med skylagring, og hvorfor brukere av Dropbox, Google Disk og Mircrosoft Office 365 / Onedrive er veldig utsatt for spesifikke trusler uten ekstra backup.

Gi oss gjerne en tilbakemelding via epost kontakt@custodis.no, eller ring oss på 48 39 63 63 for en hyggelig prat om backup, og en kostnadsfri gjennomgang og evaluering av ditt oppsett.

 

Ønsker din bedrift å få en demonstrasjon og uforpliktende, kostnadsfri prøveperiode på vår programvare, klikk her og fyll ut kontaktskjemaet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Dag Eian

dag@custodis.no